Bemutatkozás

Molnár István vagyok, gépészmérnök, járműgépész, mérnöktanár. Jelenleg a tatai Bláthy Ottó Technikum szakmai tanára, valamint műszaki tréner és magántanár vagyok.

Szakmai önéletrajz

2009-től a szakképzésben dolgoztam, ahol mind a nappali rendszerű oktatásban, mind a felnőttoktatásban, felnőttképzésben közreműködtem oktatóként, később középvezetőként. 2014 óta szakmai vizsgabizottsági tag is vagyok, a komplex szakmai vizsgákon működök közre gépészeti szakmákban.

Az ott összegyűjtött tapasztalatom sarkalt arra, hogy vállalkozóként lehetőséget biztosítsak mindenkinek a különféle műszaki kompetenciák megszerzésére. Tevékenységem alapvetően két nagy csoportba sorolható: mint gépészmérnök gyártóeszközök tervezésével, gépészeti fejlesztésekhez kapcsolódó tanácsadással foglalkozom valamint pedagógusként tréningeket (különféle műszaki tartalommal) és oktatásokat tartok.

Ismerje meg alább tevékenységeimet részletesen!


Gépészeti tervezés

A gépészeti tervezés egy komplex folyamat, amely során sok szempontot figyelembe kell venni annak érdekében, hogy a késztermék megfelelő minőségben készüljön el. Gépészeti munkáim során folyamatosan kapcsolatban vagyok a megrendelővel, a tervezési folyamat minden lépését átlátja, hatással lehet rá. Úgy gondolom, hogy a sikeres együttműködésnek ez egy olyan alapja, amely következménye a sikeres folyamat és a végén a kölcsönös elégedettség.

Alapvetően gyártóeszközök tervezésével foglalkozom, amelyek a megmunkálást, alkatrészek tájolását, szerelését teszik lehetővé. Több általam tervezett eszköz van jelenleg is használatban gyártó cégeknél. Tervezési portfólióm másik nagy csoportja a járművekhez és a járműgyártáshoz kapcsolódik. Még egyetemista koromban foglalkoztam járművel tervezésével, később pedig felépítmény gyártó vállalatnál voltam tervezőmérnök. A szokványos termékek tervezésén túl, voltak egyedi megrendelések és kérések is. Ezek a munkák nagyobb kihívást jelentettek ugyan, de ugyanakkor szakmailag is jobban ki tudtam teljesedni.

A tervezések mellett vállalom meglévő alkatrészek reprodukálást 3D-ben, műszaki dokumentációk készítését, papír alapú dokumentációk digitalizálását (akár szerkeszthető formátumban is).

Tervezési munkáim során a Solid Edge ® szoftvert használom, amely teljeskörű lehetőséget biztosít ahhoz, hogy akár 3D modellezést, akár szerelést vagy dokumentáció készítést végezzek vagy szimulációkat, szerelési utasításokat, robbantott ábrákat készítsek el.


Műszaki oktatás

A műszaki oktatás a negyedik ipari forradalom alatt nagy fejlődésen esett át. Sok esetben nem komplex szakmai ismeretek kellenek már egy-egy munkafolyamat végrehajtásához, hanem alapvető ismeretek, kompetenciák. Sorra jelennek meg az újabb technológiák, berendezések és ezzel lépést kell tartani a munkáltatónak és a munkavállalókra. Közel tíz éves szakképzési és felsőoktatási tapasztalatommal ehhez kívánok segítséget nyújtani.

A műszaki kompetenciák fejlesztése kurzusom alapvetően új belépő munkavállalók számára készült, ami az alapvető műszaki ismereteket tartalmazza. Ezek birtokában könnyebben tanulnak be új folyamatokra, gépekre, sokkal hatékonyabban tudnak beilleszkedni és hasznos tagjaivá válni a vállalatoknak. Olyan munkavállalók esetén is hasznos lehet a képzés, akik huzamosabb idő után területet váltanak. A képzés tartalma két részből áll, egyrészt az alapvető műszaki ismeretek (térlátás, műszaki gondolkodásmód, technológiai alapok) valamint a megrendelő által megjelölt témakörök. Utóbbival igazán vállalatspecifikussá lehet tenni a képzést és komplex tudást fog jelenteni a résztvevőknek. Ugyanakkor nem szükséges a saját munkavállalóját terhelni az oktatás tervezésével, szervezésél, lebonyolításával.

A tananyagfejlesztési szolgáltatásom a vállalat alkalmazottjai számára készülő, az ismeretek összegyűjtő és rendszerző oktatási eszköz. A hatékonyan összeállított tananyag fél siker: egyrészt az oktató számára egy biztos pont a képzés során, másrészt a résztvevőknek is egy sorvezetőként szolgál. Az összeállított csomagot saját oktatói is használhatják, akiknek külön kérés esetén szakmódszertani tréninget tartok a tananyag hatékony átadásáról

A szolgáltatás keretében két féle oktatási csomag összeállítása elérhető. Az első csomag a hagyományos frontális oktatáshoz készül, ami tartalmaz prezentációt a hallgatók számára tankönyvet (igény esetén munkafüzetet) az oktató számára pedig oktatói kézikönyvet.

A második csomag a távoktatáshoz készült. Az elméleti ismeretek egy könyvben vannak összefoglalva, amit kiegészít egy felkészülési terv interaktív tartalmakkal, ami alapján a résztvevő fel tud készülni az anyagból.

Igény esetén mindkét képzési csomag esetén kérhető vizsga vagy vizsgafeladat kidolgozása is.

A fentieken kívül állok rendelkezésre bármilyen műszaki területet érintő tervezési vagy oktatási kérdéssel kapcsolatban.